duminică, 30 mai 2010

Câți sfinți sunt în Biserica Catolică?

Am putea să mergem să vedem unde sunt înșirați. În Litania Sfinților numărăm de abia vreo 30. Răsfoind un calendar, vom găsi câteva sute. Există apoi o operă numită Bibliotheca Sanctorum editată de Città Nuova, o enciclopedie voluminoasă cuprinzând 17 volume care cuprinde mai mult de 20 000 sfinți. Dar există și o carte numită Martyrologium Romanum, care conține lista oficială a sfinților și a fericiților venerați de Biserică, și aceasta înșiră 9900 de sfinți.
Dar Sf. Ioan, în cartea Apocalipsului ne spune: A apărut o mulțime imensă, pe care nimeni nu putea să o numere, di fiecare națiune, rasă, neam și limbă! Și atunci?Putem să ne gândim astfel: sunt sfinți toți aceia care au murit în prietenia Domnului. Și acest gând este foarte mângâietor, pentru că este o oportunitate de care ne putem folosi și noi.
Dar există și alte întrebări importante: Cine sunt sfinții? De ce sunt sfinți? Răspunsurile la aceste întrebări le găsim în Evanghelie: sfântul - scrie în Evanghelie - este omul fericirilor și al acelor fericiri care merg împotriva gândirii comune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile trebuie să fie pertinente, la subiect si fără limbaj trivial