marți, 25 mai 2010

Sfintii Epictet și Astion



Deși martiriul Sfinților Epictet și Astion era cunoscut din timpuri imemoriale, relicvele lor au fost descoperite abia în anul 2001, chiar în ziua de Sf. Maria Mare, pe 15 august. Acta Sanctorum, izvorul cel mai autorizat care ne relatează despre acești sfinți arată că: Preotul Epictet provenea din orient, unde îl convertise, printre mulți alții, și pe tânărul Astion. Temându-se de părinții săi, oameni cu o poziție socială importantă, Astion și-a părăsit țara. Împreună cu învățătorul său Epictet, tânărul neofit ss-a refugiat în Scytia. S-au stabilit amândoi în orașul Halmyris (azi Murighiol, Tulcea), convertindu-i pe mulți păgâni la creștinism, prin minuni și semne prodigioase. În anul 290, după circa 17 ani de la venirea lor în Dobrogea de astăzi, au fost denunțați autorităților ca răufăcători și vrăjitori care i-au făcut pe mulți să părăsească credința în zei. Drept urmare, după un supliciu îngrozitor și îndelungat ay fost condamnați la moarte și decapitați. Aceste fapte s-au petrecut pe când episcop al provinciei Scytia era Evangelicus. Sfintele moaște se găsesc în catedrala ortodoxă din Constanța, iar unele fragmente se găsesc și în Biserica romano-catolică din Tulcea, donate fiind de Patriarhul Daniel în anul 2001, în Săptămâna de Rugăciune pentru unitatea creștinilor. În Biserica Ortodoxă și cea Romano-Catolică Sf. Epictet și Astion sunt prăznuiți în ziua de 08 iulie.

Sf. Bretanion, episcop de Tomis


Sf. Bretanion, capadocian de origine, a fost episcop al cetății Tomisului (Constanța de astăzi) în a doua jumătate a secolului al IV-lea. Fiind un neclintit păzitor al dreptei credințe, l-a înfruntat cu mare curaj pe împăratul Valens (de credință ariană), refuzând să slujească împreună cu arienii. A încurajat viața ascetică și mai ales cea sihăstrească și se pare că ar fi fost primul îndrumător important al tinerilor Ioan Cassian și Gherman din Dobrogea. Pe vremea lui, moaștele Sf. Sava Gotul (martirizat în anul 372) au fost duse, la cererea Sf. Vasile cel Mare, din Dacia în Cezareea Capadociei. A murit în anul 380 lăsând în urmă o pildă desăvârșită de vrednicie arhierească. În Biserica ortodoxă este prăznuit în ziua de 25 ianuarie, iar în calendarul romano-catolic în ziua de 27 ianuarie.

Articol preluat și prelucrat de pe http://www.crestinortodox.ro/

SF. SAVA GOTUL


Sf. Sava de la Buzău, cunoscut mai adesea drept Sava Gotul s-a născut în anul 334 (aproximativ) în jurul Buzăului, în apropiere de râul Mousaios (Buzăul de azi), din părinți creștini și a trăit în zona deluroasă a Subcarpaților de Curbură. Actul său de martizirare preciează că ar fi fost cantor sau dascăl în interiorul comunităților religioase de acolo. A murit la vârsta de 38 de ani, legându-i-se o bucată de lemn de gât și fiind aruncat în râul Buzău. Trupul i-a fost găsit de credincioși și îngropat în mod creștinesc.

În anul 374, Sf. Vasile cel Mare dispune aducerea moaștelor, împreună cu descrierea martiriului Sf. Martir Sava, într-o scrisoare a lui Bretanion, episcopul Tomisului (Constanța de astăzi) de atunci, în Capadocia.

Sf. Sava Gotul de la Buzău este celebrat, în cultul român ortodox la 12 aprilie (uneori în ziua de 18 aprilie), iar conform calendarului romano-catolic pe 28 aprilie.

Articol preluat și prelucrat din www. wikipedia.org/wiki/Sava_Gotul