luni, 30 august 2010

PAPA ÎNCURAJEAZĂ ALEGEREA UNUI SFÂNT!

27.08.2010, Castel Gandolfo (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea recomandă ca toţi să aibă o devoţiune către un anume sfânt – de exemplu, sfântul al cărui nume îl poartă fiecare – pentru că sfinţii pot să fie mijlocitori dar pot şi să constituie modele de imitat. Pontiful a reflectat asupra acestui lucru în cadrul audienţei generale dedicate, în ziua de miercuri, 25 august 2010, sfinţilor. Audienţa a avut loc la Castel Gandolfo, reşedinţa papală de vară, unde se află Sfântul Părinte până luna viitoare.
Papa a spus că este important “să avem ‘tovarăşi de călătorie’ pe drumul vieţii noastre creştine: mă gândesc la un îndrumător spiritual, un confesor, persoane cu care putem împărtăşi experienţa de credinţă, dar mă gândesc şi la Fecioara Maria şi la sfinţi”. “Fiecare”, a spus el, “trebuie să aibă un sfânt care îi este familiar, de care se simte aproape prin rugăciune şi mijlocire, dar pe care de asemenea să îl imite. Aşadar, doresc să vă invit să îi cunoaşteţi mai bine pe sfinţi, începând de la cei ale căror nume le purtaţi, citindu-le viaţa, scrierile. Puteţi fi siguri că ei vor deveni buni îndrumători pentru a-l iubi tot mai mult pe Domnul şi ajutoare valide pentru creşterea voastră umană şi creştină”.
Pontiful a vorbit despre propria lui apropiere faţă de Sfinţii Iosif şi Benedict, ale căror nume le poartă, dar a reflectat şi asupra unui sfânt care “a devenit un bun ‘tovarăş de călătorie’ în viaţa şi slujirea mea”: Sf. Augustin. Papa Benedict al XVI-lea a spus că învăţătura Sf. Augustin este deosebit de relevantă astăzi, deoarece “relativismul este, în mod paradoxal, ‘adevărul’ care trebuie să călăuzească gândurile, deciziile şi comportamentul”. Augustin a fost un mare căutător al adevărului, a arătat Papa – nu al ‘”pseudo-adevărurilor’ incapabile să ofere o pace durabilă a inimii, ci al acelui Adevăr care dă semnificaţie existenţei şi care este ‘lăcaşul’ în care inima găseşte linişte şi bucurie”.
“Sf. Augustin a înţeles că nu el a găsit Adevărul, ci Adevărul însuşi, care este Dumnezeu, l-a căutat şi l-a găsit pe el”, a reflectat Pontiful. Referindu-se la un pasaj din “Confesiunile” lui Augustin, în care sfântul este împreună cu mama lui şi amândoi “pentru un moment ating inima lui Dumnezeu în liniştea creaturilor”, Sfântul Părinte a spus: “creaturile trebuie să tacă pentru ca să fie o linişte în care Dumnezeu poate să vorbească. Acest lucru este adevărat şi în timpul nostru: uneori există un fel de teamă de tăcere, de reculegere, de a reflecta asupra propriilor fapte, asupra semnificaţiei profunde a propriei vieţi… Există teama de a căuta Adevărul, sau poate există teama că Adevărul ne va găsi pe noi, ne va prinde şi va schimba viaţa noastră, aşa cum s-a întâmplat cu Sf. Augustin”.
“Iubiţi fraţi şi surori”, a concluzionat Papa, “doresc să vă spun tuturor, şi celor care se află într-un moment dificil în drumul lor de credinţă, celor care nu participă mult la viaţa Bisericii, sau celor care trăiesc ‘ca şi când Dumnezeu nu ar exista’, să nu se teamă de Adevăr, nu îşi întrerupă drumul spre El, să nu înceteze niciodată să caute adevărul profund despre ei înşişi şi despre lucruri, cu ochii interiori ai inimii”. “Dumnezeu nu va înceta să ne dea Lumina pentru ca să putem vedea”, a spus el, “şi Ardoarea pentru ca să simţim inima care ne iubeşte şi care doreşte să fie iubită”.
Sursa: http://www.catholica.ro/