marți, 23 august 2011

Sf. Ioan de Avila este al 34-lea Doctor al Bisericii

21.08.2011, Madrid (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea a anunţat sâmbătă, 20 august 2011, că patronul clerului diecezan spaniol va fi numit al 34-lea Doctor al Bisericii. Sf. Ioan de Avila – care nu trebuie confundat cu Sf. Ioan al Crucii, colaboratorul Sf. Tereza de Avila în reforma carmelitană – este cunoscut ca Apostolul Andaluziei. A fost declarat patron al clerului secular spaniol în 1946 de către Papa Pius al XII-lea; a fost canonizat de Papa Paul al VI-lea în 1970. Papa Benedict al XVI-lea şi-a exprimat sâmbătă speranţa ca “exemplul şi cuvântul acestui remarcabil păstor să îi lumineze pe toţi preoţii şi pe cei care aşteaptă cu nerăbdare ziua hirotonirii lor”.


“Îi invit pe toţi să privească la Sf. Ioan de Avila şi îi încredinţez mijlocirii lui pe Episcopii din Spania şi pe cei din întreaga lume, precum şi pe preoţi şi seminarişti. Stăruind în aceeaşi credinţă pe care el a răspândit-o, fie ca ei să îşi modeleze inimile după aceea a lui Isus Cristos Bunul Păstor”, a adăugat Sfântul Părinte. Ioan s-a născut în Almodovar del Campo, Ciudad Real, în anul 1500, în mijlocul unei familii bogate, care l-a educat în credinţa creştină. În tinereţe, a studiat dreptul la Salamanca. O întâlnire cu Isus Cristos i-a schimbat radical viaţa, şi a părăsit Salamanca şi un viitor promiţător pentru a se dedica rugăciunii timp de trei ani.

Bine călăuzit de îndrumătorii lui spirituali, s-a hotărât să devină preot şi să îşi consacre viaţa lui Cristos şi evanghelizării. Doisprezece săraci l-au însoţit în ziua hirotonirii lui ca preot, deoarece părinţii lui muriseră deja. Nu au fost ospeţe sau risipe. Arzând de iubire faţă de Cristos, Ioan de Avila a fost interesat doar să se dedice predicării. În 1527, s-a oferit să meargă în Noua Spanie – Mexic – ca misionar. Arhiepiscopul de Sevilla i-a cerut însă să se dedice evanghelizării diecezei sale şi apoi a celorlalte dieceze din împrejurimi, o muncă ce i-a adus titlul de “Apostol al Andaluziei”. A fost judecat de Inchiziţie, petrecând mai mult de un an în închisoare, fapt care l-a condus doar la o viaţă spirituală mai profundă. A continuat să predice şi să evanghelizeze până la moartea sa, în 1569.