miercuri, 24 august 2011

Cu o zi mai devreme

Napoleon a fost primit cu un mare entuziasm în orasul Arras. Notabilităţile urbei, în frunte cu primarul, nu se mai opreau aducându-i laude. Primarul a spus la un moment dat: “Dumnezeu însuşi l-a făcut pe Bonaparte, apoi s-a odihnit.” Auzind aceste vorbe, contele Louis de Narbonne a şoptit unuia dintre apropiaţii săi: “Dumnezeu ar fi făcut mai bine dacă s-ar fi odihnit cu o zi mai devreme!”
Scriitorul, cămila şi artista

Scriitorul Gustave Flaubert, vorbind despre o artistă, i-a spus cămilă. Artista, aflând, l-a dat în judecată pentru insultă. Judecătorul l-a condamnat pe scriitor la cinci franci amendă.

- Prin urmare, întrebă Flaubert, e interzis să-i spui unei doamne cămilă?
- Absolut interzis – răspunse judecătorul.
- Dar unei cămile i se poate spune doamnă?
- Cât pofteşti. Codul nu prevede sancţiuni pentru asemena caz.
Atunci scriitorul se întoarse către actriţă:
- Vă salut, doamnă!

Prietenii

Fiind întrebat care este părerea sa despre infern şi paradis, Jean Cocteau se gândi un moment şi spuse apoi surâzând:
- Nu pot să vă răspund, am prieteni şi colo şi colo!

Moda în materie de păduchi, sec. al XVIII-lea

În secolul al XVIII-lea, chiar şi nobilii de la Curtea Franţei stăteau prost de tot cu igiena. Păduchii umblau peste tot, inclusiv în perucile curtenilor. Bineînţeles că muşcăturile lor procurau mâncărimi de nesuportat şi de la mâncărimi se ajungea la fel de bine înţeles la scărpinat între perucă şi pielea capului/părul natural.

Pentru activitatea asta s-au inventat furculiţe speciale, din argint sau fildeş. Furculiţele de scărpinat au devenit un accesoriu dorit de curteni, într-o formă cât mai estetică. Ceva la modă, cu alte cuvinte.