marți, 24 aprilie 2012

Politica şi economia să nu fie separate de etică

22.04.2012, Roma (Catholica) - Unitatea monetară, financiară şi economică are desigur o mare importanţă. Însă aceasta nu este suficientă dacă nu are în centru persoana umană, cu drepturile şi îndatoririle sale inalienabile, dar şi cu dimensiunea sa transcendentală. Astfel consideră Cardinalul Tarcisio Bertone, secretar de stat, conform Radio Vatican.
Prelatul a ţinut sâmbătă, 21 aprilie, o lectio magistralis la Universitatea “Magna Grecia”, din oraşul italian Catanzaro, care i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Cu titlul “Care este viitorul pentru Europa în regiunea Mediteranei?”, discursul Cardinalului Bertone a atras atenţia asupra necesităţii ca politica şi economia să nu fie separate de etică. “Este evident”, a spus secretarul de stat, “că Europa modernă poate rămâne unită doar de o trăire comună, care să aibă în centru persoana umană”, creştinii europeni trebuind să se fie în prima linie în aducerea contribuţiei la realizarea binelui comun. “Europa este patria drepturilor omului, dar dacă acestea ajung să se sprijine tot mai mult pe ele însele, riscă să îşi piardă raţiunea de a exista”, a spus prelatul. Dimpotrivă, patrimoniul cultural al Europei ne aminteşte că “pe baza convingerii existenţei lui Dumnezeu Creatorul s-a dezvoltat ideea drepturilor omului”. Este necesar “să se re-propună fiecărei generaţii această bază etică, în contextul problematicelor create în prezent de imigraţie şi globalizare”, a mai spus el.
Cardinalul Tarcisio Bertone a atras atenţia asupra necesităţii ca politica să pună adevărul înaintea utilităţii şi, deci, să pună orice aspect socio-politic în slujba persoanei umane şi a familiei, ca celulă de bază a societăţii şi ca promotoare a solidarităţii. Şi economia are nevoie de etică pentru funcţionarea sa corectă, fiind necesară punerea în valoare a muncitorilor şi nu urmărirea unor interese individuale. Lectio Magistralis a Cardinalului secretar de stat a atins de asemenea aspectul colaborării şi al dialogului dintre instituţii religioase şi politice, necesar înfruntării situaţiilor problematice din prezent, de la criza economică la chestiunile legate de imigraţie şi la cele privind deteriorarea mediului.