luni, 14 decembrie 2015

Cine poate deveni sfânt!

Unii petrec o viață întreagă numai adunând bogății, cultivând frumusețea fizică, sau făcând să le crească propria putere. Alții cred că valoarea supremă și culmea măreției este cea a inteligenței. Caută să devină celebri în câmpul literelor, al artei, al gândirii. Numai puțini știu că există și un al treilea nivel de măreție, iar acesta este sfințenia.
Această măreție este superioară, deoarece este eternă, pentru că astfel este în ochii lui Dumnezeu, care este măsura măreției, dar și pentru că realizează ceea ce se află mai nobil în ființa umană, adică libertatea ei. Nu depinde de noi să ne naștem puternici sau slabi, frumoși sau mai puțin frumoși, săraci sau bogați, inteligenți sau mai puțin inteligenți; depinde de noi în schimb să fim onești sau lipsiți de onestitate, buni sau răi, sfinți sau păcătoși. Avea dreptate marele muzician Gounod, el însuși un geniu, atunci când spunea că „o picătură de sfințenie valorează mai mult decât un ocean de geniu”.
Au existat și există sfinți dintre bogați și dintre săraci, dintre cei puternici și dintre cei slabi, dintre genii și dintre persoane fără cultură. Nimănui nu-i este negată accederea la acest al treilea nivel (P. Raniero Cantalamessa)